Latin-Amerikagruppene reagerer på enkelte mediers enkle fremstilling av Ecuador som ”banan-republikk dømt til evige politiske stridigheter”. Correa har vært president i Ecuador siden 2006, og til tross for store politiske og sosiale endringer har landet vært preget av stabilitet. Landet gjennomførte også en grunnlovsgivende prosess som var ferdigstilt i 2008 uten store konflikter. Correas tiltak mot historisk sosial ulikhet gir han stor og jevn oppslutning på politiske meningsmålinger, men hans arbeid mot enkeltgruppers privilegier provoserer samtidig mektige interesser.
Vi oppfordrer norske medier til å behandle bakgrunnen for politiets opprør, og sette dette inn i den politiske konteksten som preger Latin-Amerika. Loven som politimennene protesterer mot er en omlegging av bonusordninger for offentlig ansatte som generelt har vært svært ujevnt fordelt. Til gjengjeld økes grunnlønnen betraktelig. Innblikk i møter mellom ledere i politiet og president Correa tyder på at politiet ikke engang hadde satt seg inn i lovteksten. Loven ble imidlertid brukt som unnskyldning for politiets aksjon, og skjuler en større intern interessekonflikt og maktspill blant tidligere eliter. Kuppmakernes forsøk på å stoppe ulike mediekanaler viser hvor langt man er villig til å gå. Politiopprøret hadde liten støtte i folket, og det er viktig å merke seg at store folkemengder tok til gatene for å støtte presidenten.
Selv om det er tidlig å si på nåværende tidspunkt, er det mye som tyder på at tilhengere av tidligere president Lucio Gutierrez var delaktige i kuppet. Fjorårets kupp i Honduras viste at udemokratiske kuppforsøk kan nå skremmende langt, og at det internasjonale samfunn etter kort tid tok kuppmakerne inn i varmen igjen. Det er derfor svært positivt at både OAS, FN og USA nå gir sin støtte til Ecuadors demokratisk valgte organer. LAG oppfordrer i brev til UD i dag at Norge også stiller seg i rekken av land som fordømmer kuppforsøket.